Flytande syre
Postat: fre 28 mar 2014, 23:22:57
Har lite svårt att hitta information om det här, eller så har jag inte nog med kunskap eller en kombination, men nån här finns det säkert som har bra koll.
Om man kyler en gas, i det här exemplet syre, till under sin kokpunkt kommer den övergå i flytande form. Därefter ökar kokpunkten med ökande tryck, men vid syrets kritiska temperatur hjälper det inte vad trycket är, vätskan övergår i gas. Syre som gas har 861 gånger större volym än som vätska vid samma tryck. Det innebär att om vätskan inte tillåts expandera när den förångas borde trycket i behållaren stiga 861 gånger, eller hur? Vet inte vad ångtrycket är vid kritiska temperaturen, men låt oss gissa att det är 50 bar absolut. Det innebär att trycket i behållaren om temperaturen höjs över kritiska temperaturen plötsligt skulle stiga till ca 43000 bar absolut. Detta innebär alltså att det är helt omöjligt att ha flytande syre i en sluten behållare utan nån form av ventil som släpper ut det som kokar bort.
Har jag rätt?
Med andra ord är flytande syre extremt svårt att lagra under nån längre tid om inte man har en behållare med en hejdundrande isolering och trycktålighet? Alternativt att man har en kylmaskin som håller behållaren konstant kall?
Om man kyler en gas, i det här exemplet syre, till under sin kokpunkt kommer den övergå i flytande form. Därefter ökar kokpunkten med ökande tryck, men vid syrets kritiska temperatur hjälper det inte vad trycket är, vätskan övergår i gas. Syre som gas har 861 gånger större volym än som vätska vid samma tryck. Det innebär att om vätskan inte tillåts expandera när den förångas borde trycket i behållaren stiga 861 gånger, eller hur? Vet inte vad ångtrycket är vid kritiska temperaturen, men låt oss gissa att det är 50 bar absolut. Det innebär att trycket i behållaren om temperaturen höjs över kritiska temperaturen plötsligt skulle stiga till ca 43000 bar absolut. Detta innebär alltså att det är helt omöjligt att ha flytande syre i en sluten behållare utan nån form av ventil som släpper ut det som kokar bort.
Har jag rätt?
Med andra ord är flytande syre extremt svårt att lagra under nån längre tid om inte man har en behållare med en hejdundrande isolering och trycktålighet? Alternativt att man har en kylmaskin som håller behållaren konstant kall?