Bygga enkel och billig varningssummer för att påminna om att slå PÅ halvljuset

Sånt som kan vara bra att ha.

Moderator: Styrelsen

Kategoriregler
Här måste en morderator godkända postningen.
Användarvisningsbild
Nizzehult
Inlägg: 417
Blev medlem: fre 15 maj 2009, 17:41:52
Bilmodell: Corolla 1.3 -96
Årsmodell: 1996
PostOrt: -
Ort: Ume'

Bygga enkel och billig varningssummer för att påminna om att slå PÅ halvljuset

Inlägg av Nizzehult » mån 10 sep 2018, 09:27:49

Många bilar har en varningssignal om man glömmer ljuset på men i princip ingen har det om man glömmer att slå på ljuset och då vi i Sverige har lag på att man ska ha halvljuset på och automatiskt halvljus inte är standard på t ex vissa importerade bilar så funderade jag på detta och hittade en enkel och billig lösning. Detta är gjort på en Corolla från -99 men det borde gå att tillämpa på många andra.

I diagnostikuttaget så finns det en mängd intressanta stift. Jag insåg att stiftet som heter FP ger 12V när motorn går och bara då. FP betyder f ö Fuel Pump och det finns ju logik i att den endast ska få ström när motorn går. Vill man vara petig så ger den ström redan när startmotorn går men det är av akademisk betydelse.
I säkringsboxen i motorrummet finns flera säkringar som ger 12V när man vrider på ljusspaken. Jag valde en av dessa. Se bild.
Jag drog helt enkelt en tunn kabel direkt till dessa två punkter (plus till FP och minus till säkringen) och kopplade dem till en enkel summer som jag hade liggande liknande den på länken. Kjell har också en som borde gå att använda men den är dyrare.
Summern satte jag sen i kupén strax under säkringsboxen till vänster under luckan.
Nu piper det när motorn startar och slutar pipa när jag slår på ljuset (hel eller halv). Vrider jag bara på tändningen händer ingenting.
Den vanliga summern som varnar för ljuset när man stängt av bilen fungerar som vanligt. Kostnad: några tior och minimalt med ingrepp.

Pinout för kontakten:
http://forumbilder.se/H8300/diagbox

Inkoppling säkringsboxen:
http://forumbilder.se/H8301/fusebox

En summer som opererar på 12V, liknande denna:
https://www.elfa.se/sv/piezoelektrisk-s ... p/13766283?
"Told you so"
Sincerely,
Your Intuition